Att skaffa katt

Innan man köper en katt måste man tänka igenom det noga. Har man den tid och ork en katt kräver? Man måste räkna med att en katt kan leva i 15-20 år och det är en levande varelse som man måste ta hand om.
Ett tips är att läsa mycket innan man skaffar katt så man vet vad man har att vänta sig. Det finns många bra sidor på nätet och 2 jätte bra är Katter.nu och  Katterian där kan man få svar på alla sina frågor.

Kontrollera
När man väl har bestämt sig och är och tittar på sin katt skall man se till att den är minst 12 veckor gammla, inte har rinnande ögon och näsa och att pälsen är jämn och fin.

Förberedelser
Innan man hämtar hem sin katt borde man ha förberett en hel del för den så att den känner sig som hemma. Katten måste få ha ett eget hörn med en bädd, en toalett ( finns jätte bra med tak så katten får vara för sig själv, och det mesta av sanden stannar i lådan och inte utanför ) och självklart en mat och vatten skål.
För att katten skall förstå vad den skall göra med lådan kan man sätta katten där när den ätit och smarta som dom är fattar dom oftast på en gång.
Man måste även tänka på att katter klöser så det är bra om man har någon typ av klösbräda eller något liknande annars finns risken att katten börjar använda dina möbler att klösa på.

Hemma
När din katt kommit hem måste man låta den vara ifred och få lukta och undersöka. Den har precis tagits från mamma och syskon och vet inte vart den hamnat. Men kattungar är mycket nyfikna och snart kommer den komma fram till er och vilja leka. Men man måste låta katten få ta första steget annars finns risk att man skrämmer den.

Koppelträning
Har man en innekatt och vill lära den gå i sele borde man göra det hyffsat tidigt då blir det lättare för både did och katten.
Först låter man katten lukta på selen och när den känner sig bekvän kan man låta katten få gå runt med selen på sig innomhus. När man ser att det går bra kan man sätta fast kopplet och pröva innomhus först. Det är viktigt att katten känner sig bekväm med selen innan ni går ut för är den inte det kan det bli stress och panik när ni väl är ute.
Sedan skall man även tänka på att det inte alls är samma sak att gå ut med en katt som med en hund. Katter går precis dit dom själva vill och det är svårt att få den att gå rakt fram på trotoaren men övning ger färdighet!

Klättrar
Katter klättrar på ALLT dom kommer åt och det kan hända att en och annan krukväxt gnags sönder och hamnar i backen men det är sådant man får räkna med när man skaffar katt. Därför är det bra om man köper ett klösträd som är som en liten lekplats för din katt där den kan den klösa leka och vila sig.

Detta var bara lite man måste tänka på innan man åker och hämtar sin lilla älskling. Det viktigaste är ändå att man måste förstå att hur jobbiga dom än kan vara och hur irriterad man kan vara på allt hår som ligger överallt finns det inget så underbart mysigt som att ha sina små spinnande katter i knät. Dom ger en så himla mycket tillbaka genom att bara finnas vilket är något som en person som inte har katt någonson kommer förstå!





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0